close
Geschreven door: Super User
Categorie: Nieuws
Hits: 3276

Veilig thuis? Het grootste gevaar ben je zelf

 

Veilig met een supersonisch alarmsysteem en slimme camera's? Echte veiligheid is vooral een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Sociale media zijn misschien wel de grootste valkuil - inbrekers lezen namelijk gewoon mee.

 

Concept facilities veilig thuis

 

Ramen en deuren dicht. Kliko's en ladders naar binnen. Een paar lampen op een tijdsschakelaar en de buren vragen om de post weg te halen. Het zijn klassieke maatregelen die de meeste Nederlanders absoluut wel treffen als ze op vakantie gaan. Toch helpen al die maatregelen niets als je op sociale media te loslippig bent geweest. Daarom een paar makkelijke tips.

 

  • Hou je sociale media privé. Laat op Facebook of Instagram bijvoorbeeld alleen echte vrienden en familie toe.
  • Vertel liever niet in geuren en kleuren over je vakantieplannen of andere bezigheden buitenshuis - deel die informatie liever pas achteraf.
  • Pas je instellingen aan: op Twitter kun je bijvoorbeeld aangeven dat berichten alleen bedoeld zijn voor volgers. Dat maakt het al minder openbaar. (Al kunnen jouw volgers leuke berichten ook weer doorsturen - daar heb je geen invloed op.)
  • Vertel nooit je precieze vertrek- en aankomstdatum, maar houd het bewust vaag. Dus: 'we gaan deze zomer naar Spanje' in plaats van 'we liggen van 2 tot 15 juli op het strand aan de Costa del Sol'. Al is het beter om er helemaal niets over te zeggen.

 

Bedenk altijd dat je nooit helemaal precies kunt weten waar de informatie die jij online deelt terecht komt. En criminelen zijn goed thuis op internet - zij knopen alles wat ze lezen op allerlei verschillende platforms zo aan elkaar. Wees dus gewaarschuwd!